Elk jaar rond deze tijd van het jaar maak ik appelbollen .
Niet omwille van “Verloren Maandag” of “Drie Koningen”, want dat vieren wij hier niet. Misschien gewoon omdat ik het dan veel zie rond mij. Zowel in de etalage van de bakker, als in de supermarkten zie je die appelbollen met hopen staan.
En misschien dat er een soort van wekker in mijn hoofd begint te rinkelen in januari.
“Trrrrring appelbollen maken!” “Trrrrring appelbooooool!”
Ook doorheen mijn kindertijd was het een soort van traditie. Elk jaar kochten we ze.
Dus, vandaag maak ik ze ook.
Lekker bij de koffie. Met een toefje slagroom. Of misschien zelfs met een bolletje ijs.
Mmmmm!
Het is ook super gemakkelijk om deze lekkere bollen te maken.
Je hebt slechts enkele ingrediënten nodig en een twintigtal minuten geduld.
Dit heb je nodig
- 4 appelen
- 8 vierkantjes bladerdeeg
- 2 eetlepels suiker
- 50 gram amandelen (eventueel geroosterd)
- 1 koffielepel kaneel
- optioneel: 4 bakvormpjes bekleed met aluminiumfolie
- bakspray
- poedersuiker
- 1 geklutst ei
Zo ga je te werk
- Verwarm eerst de oven voor op 180 graden.
- Schil dan de appelen en verwijder het klokhuis.
- Hak de (geroosterde) amandelen daarna met de suiker en kaneel in een keukenmachine. Hier mogen nog grote stukken in zitten. Dat maakt het lekkerder.
- Vet de bakvormpjes in met wat bakspray, of bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg eerst een velletje bladerdeeg in de vorm (of op de bakplaat).
- Rol de appel door de suiker-amandel en doe deze dan op het bladerdeeg.
- Vul de holte dan met het suiker-amandelmengsel.
- Druk de hoekjes van het bladerdeeg goed tegen de appel aan.
- Doe daarna een velletje bladerdeeg over de appel en druk goed aan.
- Borstel wat van het geklutst ei over het bladerdeeg en doe eventueel wat van de suiker-amandel bovenop de appelbollen.
- Zet ze voor 20-25 minuten in de oven.
- Strooi er wat poedersuiker over en geniet!
Volg me op Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten, en voor een kijkje achter de schermen 😉