Loempia’s zijn toch wel één van de lekkerste hapjes ooit! Dan maakt het zelfs niet uit of het een kip loempia is, de veggie variant, of die met vis.
Yummie, yummie delicious!!! Zoals ze het bij Dora zouden zeggen.
Ik ga eerlijk toegeven, ik ben gek op gefrituurde loempia’s! Die zijn natuurlijk wel ietsjes lekkerder. Maar ook vettiger! Duhu!
Maar wij proberen hier al een tijdje niets te frituren.
Wat resulteert in recepten zoals donuts uit de oven, krokante kippenvleugels uit de oven, Oviebollen van Koopmans, en natuurlijk ook deze oven loempia’s!
Dit betekent natuurlijk niet dat wij niets gefrituurd eten. Wij bestellen maar al te graag gefrituurde loempia’s bij de wok. Gefrituurde chicken wings op restaurant … You get the picture.
Het is niet dat ik van de ene dag op de ander besloten heb om niets meer te frituren in huis.
Het is eigenlijk meer het gevolg van de aanschaf van onze Airfryer* enkele jaren terug. Sindsdien vond ik de friteuse gewoon overbodig. En het leek me dan ook niet nodig om al te veel te frituren thuis. Veel gezonder zo!
Ik gebruik de Airfryer trouwens erg vaak! Om brood af te bakken, voor frietjes, om paprika’s (of andere groenten) te grillen, enz.
Deze kip loempia’s kan je trouwens ook perfect afbakken in de Airfryer. Super snel gedaan. Zo haal ik er voor de kids soms een paar uit de vriezer als snack.
Maar als je er ineens veel wilt afbakken, kan het natuurlijk beter in de oven.
Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit iets zal frituren. Misschien wel?
Daarom heb ik ervoor gekozen om deze loempia’s te ‘lijmen’ met een geklutst ei, in plaats van met een papje van bloem en water. Want ik was even aan het twijfelen of ik ze al dan niet zou frituren.
En ik vries het merendeel van de geplooide loempia’s in.
Dus who knows, misschien wil ik ze morgen wel frituren?
Dit heb je nodig
- 1 kippenborst in kleine blokjes
- 175 gram geraspte wortelen
- 250 gram chinese wokgroenten
- 150 gram soyascheuten
- 100 gram fijngesneden champignons
- 100 gram mihoen
- 1,5 blokje kippenbouillon
- 2/4 koffielepel zout
- 1/3 koffielepel peper
- scheutje soyasaus
- 40 loempia vellen
- 1 ei (of wat bloem met water)
- plantaardige olie
- chilisaus
Zo ga je te werk
- Snijd de kippenborst eerst in kleine blokjes.
- Bak deze dan gaar in een wokpan.
- Snijd intussen de champignons fijn en voeg deze dan bij de kippenblokjes.
- De geraspte wortelen, de wokgroenten en de soyascheuten mogen er nu ook bij. Je kan de wortelen trouwens zelf raspen, maar ik gebruik graag een pakje van de winkel. Lazy much?
- Bak de groenten kort aan in de wok.
- Voeg nu de kruiden, de soyasaus en de kippenbouillon toe en meng het geheel goed.
- Laat het geheel kort garen in de wok.
- Kook de mie dan volgens de instructies op de verpakking.
- Laat de mihoen nu uitlekken en gooi de groenten ook in het vergiet.
- Dit is de vulling voor de loempia’s. Het is belangrijk dat deze goed uitgelekt is en niet meer warm.
- Wanneer de vulling dus is afgekoeld kan je beginnen met het plooien van de loempia’s (klik op de foto’s hieronder om ze te vergroten).
- Kluts een ei en gebruik deze om de uiteindes te besmeren. Dit is eigenlijk vooral belangrijk wanneer je zou besluiten deze loempia’s te frituren. In de oven is de kans dat de loempia’s zouden ‘ontploffen’ namelijk kleiner. Dan is een papje met bloem en water genoeg om te besmeren.
- Ik vind het fijn om een deel van de loempia’s in te vriezen voor later. Leg ze hiervoor in een bakje of hersluitbaar zakje met een vel bakpapier tussen.
- Besmeer de loempia’s die je wenst af te bakken nu rijkelijk met plantaardige olie (enkel wanneer je ze in de oven bakt natuurlijk).
- Bak de loempia’s nu in ongeveer 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 graden.
- Serveer met chilisaus!
Heb je één van de recepten of knutselwerken op mijn blog gemaakt?
Deel je foto’s dan via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #PinGetest.
Je mag me ook altijd taggen in je berichten.
Natuurlijk vind ik het ook leuk als je een reactie achterlaat hieronder en je mij volgt via bovenstaande kanalen 😉
*affiliate link: aankopen via deze links leveren mij een kleine bijdrage op, om mijn blog draaiende te houden. Dit kost je niets extra!