Panna cotta is ongetwijfeld één van mijn favoriete desserts. Ongeveer op hetzelfde niveau als crème brulée.
Een lekker glaasje panna cotta doet mij altijd wel deugd. De volle, romige vanille smaak in combinatie met een zuur-zoete coulis …. mmmmm overheerlijk!
Aangezien ik niet werk met gelatine, maak ik mijn panna cotta altijd met agar agar. En dat geeft volgens mij een perfecte structuur aan de gekookte room.
Meestal maak ik dit dessert voor gelegenheden, of wanneer ik op een diner ben uitgenodigd.
Ik ben eigenlijk niet vaak geneigd om ze gewoon voor ons gezinnetje te maken. Wat raar is. Want weet zeker dat iedereen het hier zal lusten. (Ik besef nu pas dat de kids dit waarschijnlijk nog nooit gegeten hebben … FAIL)
Any hoooooo
Daar komt nu verandering in! Het staat alvast in de koelkast op te stijven terwijl ik dit schrijf.
Ik heb deze keer gekozen voor een coulis van blauwe bessen, omdat ik een donkere laag wilde. Waarom donker? Geen idee, gewoon omdat ik rood en geel al te vaak heb gezien 😉
Ik kijk al uit naar dit lekker dessertje straks!
Dit heb je nodig
- 500 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 60 gram fijne suiker
- 2 gram agar agar
- zelfgemaakte coulis
Zo ga je te werk
- Doe de room en de suiker in een steelpannetje en zet op een matig vuurtje.
- Snijd het vanillestokje door met een mes en glijd met de mes door de snede om de vanillezaadjes eruit te halen.
- Gooi de zaadjes en het stokje bij de room, en doe ook de agar agar erbij.
- Meng dit goed zodat de zaadjes loskomen en de agar agar ‘smelt’.
- Haal de room van het vuur zodra die begint te koken.
- Verwijder het vanillestokje en verdeel de panna cotta over 5 à 6 dessertglaasjes.
- Laat ze op kamertemperatuur komen en zet dan minstens 3 uur in de koelkast.
- Garneer na het opstijven met zelfgemaakte coulis! Nog nooit coulis gemaakt? Kijk dan snel hier!
- Geniet ervan!