Dat linzen gezond zijn wist ik al lang. Dat werd mij sinds de kindertijd duidelijk gemaakt. “Eet je linzen op, daar zit veel ijzer in!” klonk het toen.
Nu betrap ik mezelf erop dat ik hetzelfde zeg tegen de kids. We eten hier wel eens een Marokkaans stoofpotje met linzen. Maar dat is jammer genoeg niet altijd een groot succes bij die kinders van mij. Soms eten ze gulzig hun bord leeg, en soms veroorzaakt dit linzen recept een klaagzang in koor.
Net omdat linzen gezond zijn en veel ijzer en vezels bevatten probeer ik vaak een recept met linzen uit. Denk maar aan mijn vegetarische spaghetti met linzen. En nu dus ook deze overheerlijke rode linzensoep.
Linzensoep maken stond al lang op mijn to-do lijstje. Ik zag het overal voorbijkomen, maar had het zelf nog nooit gegeten.
Dus ging ik op zoek naar een goed linzensoep recept. Ik kwam uit bij een recept rode linzensoep van Jeroen Meus uit het programma Dagelijkse Kost. Het recept op zich leek me wel lekker, maar met te veel ingrediënten die ik zelf overbodig vind.
Ik heb het recept dus vereenvoudigd en aangepast naar mijn smaak. Het resultaat is super lekker!
Volg me ook via Instagram om op de hoogte te blijven van lekkere recepten als deze!
Dit heb je nodig
- 1 ajuin
- 1 teentje knoflook
- 1 selderstengel
- 2 wortels
- 150 gram rode linzen
- 1 koffielepel ras el hanout
- 1 koffielepel currypoeder
- 1 koffielepel zout
- Snuifje zwarte peper
- 400 gram gepelde tomaten uit blik
- 2,5 liter kokend water
- 1 blokje groentebouillon
- koriander
Zo ga je te werk
- Snipper eerst de ajuin en de knoflook.
- Ga dan met een dunschiller over de selderstengel, dit om draadjes in de soep te vermijden. Snijd de selder dan in fijne stukjes.
- Schil de wortels en snij ze in schijfjes.
- Fruit de ajuin en de knoflook samen met de selder in een middelgrote pot.
- Doe de wortels erbij en bak kort aan.
- Nu mogen de kruiden en de rode linzen erbij. Deze mag je even meebakken met de groenten zodat de kruiden goed tot hun recht komen.
- Daarna voeg je de gepelde tomaten en het water toe.
- Brokkel het blokje groentebouillon in de soep, en laat het geheel 40-45 minuten koken.
- Wanneer de linzen goed gaar zijn, voeg je de koriander er aan toe.
- Ga nu met een staafmixer door de soep zodat je een romige soep krijgt.
- Geniet van een lekker kommetje gezonde rode linzensoep