Vorige week was ik in hevige discussie met een goede vriendin van mij. “Nee, dat kan niet! Vol-au-vent is niét met gehakt!” Daar was ik dus heilig van overtuigd.
Tot ik dan op mijn betrouwbare Pinterest ging kijken. Mijn mond viel open. Dus toch!
Ik maak al jaaaaaren vol-au-vent. Het is één van mijn lievelingsgerechten. Maar ik (en de rest van de familie waarbij ik dit al heb gegeten) maak het dus al jaar en dag zoals op het Maizena pakje. Snel, gemakkelijk, lekker, zonder gehakt.
Na deze eye-opener had ik stiekem zin gekregen in een lekkere, warme, comfy vol-au-vent. Mmmm…
Wel mensen, today is the day!
Hop, naar mijn Pinterest: Snelle vol-au-vent. En ik pak het eerste dat daar verschijnt. Een recept van 15gram.
Aan de slag dan maar!
Ingrediënten
- 1 kippenbouillonblokje
- 250 g champignons
- 10 g (krul)peterselie
- 150 g kippengehakt
- 1 el paneermeel
- 1 kipfilet
- 3 el bloem
- 1 el boter
- Maizena Express (indien nodig)
- 200 ml melk
- Snufje nootmuskaat
- Peper en zout
- Geraspte kaas
- 4 bladerdeeg gebakjes
Ok, ik heb dus een paar aanpassingen gedaan. Het originele recept staat van 15gram gaf 3 eetlepels melk aan. Hmmm nope. Dat gaat dus niet. Ik weet niet wat jullie ervan denken, maar ik vind dat er een 50/50 verhouding moet zijn tussen bouillon en melk. Of zelfs 40/60. Ik heb nood aan een creamy saus wanneer ik vol-au-vent eet.
Ik heb mijn kippengehakt zelf “gemaakt”. Kipfilet fijngehakt met kruiden en paneermeel. Mind you, ik doe ALTIJD een halve koffielepel (of wat meer) ras el hanout bij mijn gehakt. Dus dat lepeltje zat er sneller bij dan ik dacht.
Hello! Fusion cooking!
Hoe ga je te werk?
- Bak de vol-au-vent bladerdeeg gebakjes volgens de instructies op de verpakking.
- Kook 150 ml water en los hier het blokje kippenbouillon in op.
- Snij de kipfilet in drie stukken. Kook de kip.
- Meng ondertussen het gehakt met de paneermeel, peper en zout. Maak er kleine balletjes van. Gooi deze bij de kip in de bouillon.
- Snij de champignons in plakjes. Hak de peterselie fijn.
- Giet de kip af wanneer deze gaar is, en vang de bouillon op.
- Smelt de boter in een grote pan en bak de champignons. Kruid met peper en zout.
- Roer er de bloem door
- Voeg de kippenbouillon toe en roer goed los. Voeg de melk toe.
- Indien nodig, kan je de saus indikken met Maizena Express.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe de kipfilet in stukjes (ik doe dit gewoon met de hand)
- Voeg de gehaktballetjes en stukjes kip bij de saus en laat zachtjes opwarmen.
- Serveer de vol-au-vent met aardappelen naar keuze. Strooi er de fijngehakte peterselie over, en een beetje geraspte kaas.
- Enjoy!
Wat vind ik er nu van?
Wel, ik heb enorm genoten van dit gerecht! En de kids ook. Dit recept leunt sterk aan bij het befaamde Maizena recept. Dus daarom niet veel verschil opgemerkt in smaak.
Ben ik nu fan van de gehaktballetjes in de saus? Neeeee!
Ik wil deze klassieker niet herleiden tot gebonden melk met kip. Maar de balletjes zijn trop. En zoals mijn vader altijd zegt: “Trop is te veel, en te veel is trop”.
De kipfilet en champignons zijn genoeg voor mij. Ik vind de zachte structuur van de balletjes persoonlijk niet passen in dit gerecht. #SorryNotSorry
Wat vinden jullie ervan? Ik lees jullie mening hierover graag in de comments.