In mijn vorige blogpost over gezonde brooddozen gaf ik je al wat inspiratie aan de hand van een heleboel lekkere lunchbox foto’s!
En zoals beloofd geef ik je hier nu tips voor de inhoud van de gezonde brooddoos van je kind.
Deze informatie heb ik gewonnen tijdens een workshop op de school van de kids. En samen met wat aanvullingen van yours truly hoop ik je hierbij 5 waardevolle tips te geven voor een gezonde lunch voor je kids!
1) Kies een gepaste brooddoos met een leuke sticker
Net zoals wij het fijn vinden om uit een trendy / mooi bord te eten, vinden kinderen het ook fantastisch om hun lunch uit een leuke brooddoos te eten.
De gouden tip die we te horen kregen tijdens de workshop ‘Gezonde brooddozen’ was als het volgt: “Kies samen met je kind een brooddoos uit en zet hier een mooie naamsticker op”.
Het heeft gewoon iets motiverends als je kind zelf zijn/haar brooddoos heeft gekozen. Voor de gezonde brooddozen is het wel aan te raden een lunchbox uit te kiezen met vakjes.
Maar als je kind zijn favoriete brooddoos maar uit één vak bestaat, dan kan je hier ook creatief mee omgaan. Zo kan je zelf kleine bakjes in de brooddoos steken, of werken met siliconen cupcakevormpjes.
Een kind vindt het ook altijd fijn als iets gepersonaliseerd wordt. Stickers drukken voor op de brooddoos en drinkbus is daarom altijd wel een leuke extra. Je kan je kind betrekken bij het ontwerpen van die gepersonaliseerde stickers voor het beste resultaat 😉
Zulke brooddozen vind je kind zeker fantastisch!
Klik op de brooddozen om naar de betreffende webshop te gaan.
Lees ook: Originele brooddozen voor kinderen
2) Kies voor volkoren!
We weten allemaal wel dat volkoren brood gezond is. De ene eet het wat liever dan de ander. Maar vaak staan kinderen niet te springen voor volkoren brood.
En dat is hier bij ons dus ook het geval. Mijn kids vinden het vooral droge boel, die volkoren boterhammen. Maar in combinatie met sappig beleg krijgen ze het wel binnen. Denk maar aan een sappige omelet, tonijnsalade, eiersalade, enz.
Gelukkig zijn er ook een heleboel alternatieven. Denk maar aan volkoren wraps, volkoren sandwiches en volkoren pasta. Deze laatste kan je verwerken in een lekkere pastasalade.
Als je kiest voor brood, geef dan de voorkeur aan volkoren. Maar wissel dit gerust eens af met bruin brood, of af en toe zelfs met wit. Ik vind dat lunchen vooral ook leuk, lekker en gevarieerd moet zijn.
3) Zorg voor gezond beleg dat je kind ook écht lust
Vaak kiezen we als ouder voor gemakkelijk beleg. Denk maar aan de boterhamworst, salami, choco. Maar meestal zijn er alternatieven die eigenlijk net zo gemakkelijk zijn.
Als je de avond ervoor kipfilet hebt gegrild, dan kan je die bijvoorbeeld ook meegeven in de brooddoos. In een wrap misschien?
Eet je kind graag humus? Smeer dit dan ook eens op een boterham. Een plakje kaas is lekker, maar wat mozzarella is ook fantastisch.
En waarom niet eens wat pindakaas met plakjes banaan? Of geprakte banaan? Of eens een smos gezond (rauwe groentjes en sla in een broodje)?
Kijk vooral naar wat je kind graag eet, en of je er gezondere alternatieven voor vindt.
Ook hier geldt mijn regeltje: Lunchen moet lekker en leuk zijn. Geef dus geen dingen mee die je kind niet lust. Experimenteren met nieuw beleg kan thuis, maar in de brooddoos geef je best enkel de successen mee.
Lees ook: Worstenbroodjes maken voor in de brooddoos
4) Kies voor meer kleur in de brooddoos
Wie vindt het nu niet leuk om meer kleur te hebben in de brooddoos? Zelf probeer ik dit nu elke dag te doen. Want als het er lekker uitziet, dan eten ze er graag van.
Mijn kids waren tegen het einde van het vorige schooljaar alles beu! Ik wist niet meer wat mee te geven in hun brooddoos. Maar ik merkte dat het ‘beu zijn’ meteen veranderde toen ik meer variatie en kleur bracht in hun brooddoos.
Met variatie bedoel ik dan niet elke dag iets ander, hoewel dat ik dat ook wel doe. Maar vooral variatie in de brooddoos. Maak een feestje van hun lunch!
Dus nu geef ik iets van boterhammen/wraps met beleg mee, en daarnaast ook een variatie aan kleine hapjes.
Denk maar aan deze fingerfoods:
- Rauwe groenten
- Olijven
- Kaasjes
- Mini worstjes
- Stukjes fruit
- Gekookt eitje
- Gedroogd fruit
- Noten
- Crackers
- …
Zoals je in dit lijstje ziet is lang niet alles even gezond, maar het is dankzij die ‘minder gezonde’ dingen dat de volkoren wrap met humus er gemakkelijk in gaat.
Lees ook: Gevulde bladerdeeghapjes voor in de brooddoos
5) Waarom geen leuke boodschap in de brooddoos?
De brooddozen komen vaker leeg terug als je van het lunchen een leuke beleving maakt. De variatie en kleur in de gepersonaliseerde brooddoos met hun naam op is leuk!
Maar hoe fijn zou je kind het vinden als hij/zij een lief berichtje ontdekt in de brooddoos?
Je kan dit doen door zelf kaartjes te maken en deze te lamineren. Je kan bijvoorbeeld ook in de schil van de banaan een boodschap graveren. Of je kan kiezen voor de brooddooskaartjes hieronder.
Meer inspiratie nodig? Klik dan op deze afbeelding!
Heb jij nog tips voor een gezonde brooddoos?
Deel het met ons in de reacties hieronder!
Uitgelichte afbeelding: Unsplash
Deze post bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een centje verdien bij elke aankoop die gedaan wordt via die links. Deze methode gebruik ik om mijn blog draaiende te houden. Jij betaalt uiteraard niets extra!